8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (2024)

Table of Contents
8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië Ze was vroeger actief voor een neofascistische beweging Ze hamert op familiewaarden maar is zelf niet getrouwd Ze zat als jongste minister ooit in een kabinet van Silvio Berlusconi Progressief Italië vreest dat ze vrouwenrechten wil inperken Ze is voorzitter van de Europese hervormerspartij waar ook leden van JA'21 en de SGP in zitten Haar vader verliet het gezin al toen ze nog heel jong was en hij werd ooit betrapt met 1.500 kilo hasj Ze was in het verleden positief over Poetin, maar heeft zich nu volledig achter Oekraïne geschaard Ze maakte op verkiezingsdag slim, maar ook een tikkeltje ordinair, gebruik van haar achternaam LEES OOK: Het VK heeft een nieuwe Iron Lady: 7 dingen die je moet weten over de nieuwe Britse premier Liz Truss BEKIJK OOK: Dit is waarom chipszakken zo moeilijk te recyclen zijn Meer Oekraïne dreigt Russische gaspijpleiding naar Europa af te kappen: dat kan Rusland $6,5 miljard aan inkomsten per jaar kosten Caroline van der Plas dreigt met vertrek als eigen BBB-minister met gedwongen krimp veestapel komt Neobanq bunq wil internationaal fors groeien en zoekt digital nomads als nieuwe werknemers Kamala Harris versus Donald Trump: zo kan presidentsrace uitpakken voor de dollar ‘Je moet wat narcistisch zijn om de VS te willen leiden’, zegt Amerika-kenner Hans Klis, die in de psyche van Amerikaanse presidenten dook Stock market today: S&P 500 notches 5-day streak of gains ahead of next week’s Fed meeting Nvidia stock can climb for the next 12 months, S&P Global analyst says Pets, sports, and Disney might end up rescuing China’s ailing consumer economy How wind-tunnel testing can make or break an F1 season How Elon Musk fumbled his purchase of Twitter — and apparently gave Grimes’s baby name to his other child Partnerexperts Elke week op de hoogte: Nieuwsbrief Verkiezingen VS Vacatures Het Beste van Business Insider (ma-za): meld je aan! Deze 10 landen hebben de grootste goudreserves in de wereld… en dit is de Nederlandse voorraad van goud waard Wizz Air hoopt dat passagiers geen moeite hebben met ‘afzien’ op ultragoedkope vluchten – IJslandse prijsvechter Play stunt met ‘kinderen voor €2’ Waarom de olieprijs is gezakt tot het laagste niveau in bijna 3 jaar Geboortecijfer Rusland op dieptepunt: politica bepleit ‘speciale demografische operatie’ Voormalig Jumbo-topman Frits van Eerd hoeft Mercedes van €155.000 niet alsnog te betalen aan zijn medeverdachte in witwaszaak Duitse chipfabrikant meldt technologische doorbraak bij alternatief voor silicium References

HomePolitiek

8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië

8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (2)

De radicaal-rechtse Giorgia Meloni won op 25 september 2022 de Italiaanse parlementsverkiezingen. Foto: EPA/FLAVIO LO SCALZO

  • De radicaal-rechtse Giorgia Meloni wordt na haar verkiezingsoverwinning hoogstwaarschijnlijk de eerste vrouwelijke premier van Italië.
  • Met haar Fratelli d’Italia zette ze met succes de aanval in op de bestuurlijke elite, maar ze wekt veel weerstand met haar radicale standpunten.
  • Ze was vroeger actief voor een neofascistische beweging, hamert op familiewaarden terwijl ze zelf niet getrouwd is en maakte op verkiezingsdag handig gebruik van haar achternaam.
  • Lees ook: Radicaal-rechtse partij Fratelli d’Italia wint verkiezingen Italië: rente 10-jarige staatsschuld richting 4,5%

De radicaal-rechtse Giorgia Meloni wordt hoogstwaarschijnlijk de eerste vrouwelijke premier van Italië. Haar partij Fratelli d’Italia (broeders van Italië) werd op 25 september de grootste bij de Italiaanse parlementsverkiezingen.

Samen met haar rechtse partners Matteo Salvini en Silvio Berlusconi heeft de blonde Romeinse een ruime meerderheid in het parlement en kan ze een kabinet gaan samenstellen.

De 45-jarige Meloni zette met succes de aanval in op de bestuurlijke elite van Italië, maar wekt met haar radicale standpunten veel weerstand. Ze keert zich tegen wat zij de “lhbti-lobby”, “woke-ideologie” en “het geweld van de islam” noemt en heeft beloofd de tienduizenden migranten tegen te houden die elk jaar aan de Italiaanse kust arriveren.

In haar overwinningsspeech zei ze een regering te willen vormen “voor alle Italianen, met als doel het volk te verenigen”, maar veel mensen binnen en buiten Italië zien Meloni en haar nationalistische partners niet zitten.

Waarom is Giorgia Meloni zo omstreden? 8 dingen die je moet weten over de aanstaande premier van Italië.

Ze was vroeger actief voor een neofascistische beweging

8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (3)

Giorgina Meloni sloot zich op haar vijftiende aan bij de neofascistische beweging Movimento Sociale Italiano, die kort na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht door loyalisten van de overleden dictator Benito Mussolini. Ze organiseerde onder meer manifestaties en plakte ’s nachts stiekem posters. Meloni uitte destijds openlijk haar bewondering voor de fascistische leider, die een bondgenoot was van Adolf Hitler. “Mussolini was een goede politicus, want alles wat hij deed, deed hij voor Italië.”

Maar inmiddels zegt ze afscheid te hebben genomen van deze sympathieën uit haar jeugd en profileerde ze zich tijdens de verkiezingscampagne veel gematigder. “Italiaans rechts heeft het fascisme nu al decennia geleden aan de geschiedenis overgedragen en het ontberen van democratie en de beruchte anti-Jodenwetten ondubbelzinnig veroordeeld”, stelde ze in augustus in meerdere talen in een campagnefilmpje.

Maar critici wijzen erop dat haar partij Fratelli d'Italia fascisme wellicht niet expliciet steunt, maar er ook niet echt hard mee breekt. Zo refereert de groen-wit-rode vlam in het logo van de partij naar het tijdperk Mussolini en is die vrijwel identiek aan het logo van de inmiddels opgeheven neofascistische Movimento Sociale Italiano.

Ze hamert op familiewaarden maar is zelf niet getrouwd

8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (4)

Meloni omschrijft zichzelf als conservatief en hamert op traditionele familiewaarden. In een beroemde toespraak in Spanje zei ze vorig jaar: "Ik ben Giorgia, ik ben een vrouw, een moeder, een Italiaanse en een christen". Daarbij waarschuwde ze dat alle traditionele waarden en haar identiteit worden aangevallen.

Ze is tegen "de lhbti-lobby" en "de genderideologie" en zegt voor "de Italiaanse en christelijke waarden" en "het traditionele gezin" te staan. Maar zelf is ze niet getrouwd, terwijl ze in 2016 wel een dochtertje kreeg samen met de journalist Andrea Giambruno. Critici noemen dat hypocriet. Het stel woont wel samen.

Ze zat als jongste minister ooit in een kabinet van Silvio Berlusconi

8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (5)

Meloni wil met een rechts blok gaan regeren. Haar Fratelli d'Italia sloot daarom voor de verkiezingen al een verbond met de Lega Nord van voormalig minister Matteo Salvini en Forza Italia van oud-premier Silvio Berlusconi.

Met Berlusconi heeft ze een lange geschiedenis, want hij benoemde haar in 2008 tot minister van Jeugdzaken en Sport in een van zijn kabinetten. Meloni was destijds 29 jaar en daarmee de jongste minister ooit in Italië.

Mediamagnaat Berlusconi staat bekend als centrum-rechts en is meerdere malen veroordeeld voor fraude, omkoping en meineed. Daar waar de inmiddels 86-jarige Berlusconi in het verleden zelf verschillende meerdere rechtse coalities leidde, zal hij zich nu moeten schikken in een rol onder Meloni.

Progressief Italië vreest dat ze vrouwenrechten wil inperken

8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (6)

Giorgia Meloni wordt de eerste vrouwelijk premier van Italië, maar veel progressieve vrouwen zien in haar juist een tegenstander op het gebied van vrouwenrechten.

Zo is Meloni als uitgesproken conservatief tegen abortus. Hoewel ze meerdere malen heeft beloofd de abortusrechten in Italië niet in te perken, gingen deze week toch duizenden mensen de straat op hun steun voor de wet uit te spreken. Ook is Meloni tegen vrouwenquota in het bedrijfsleven.

"Uiteraard zullen we achteruit gaan op het gebied van vrouwenrechten, omdat Meloni geen afstand neemt van de uiterst rechtse cultuur", zegt Monica Cirinnà van de centrumlinkse Democratische Partij tegen The Guardian. "Die cultuur houdt vast aan het feit dat vrouwen zich altijd op een bepaalde manier moeten gedragen en maar een beperkte hoeveelheid vrijheid moeten krijgen."

Ze is voorzitter van de Europese hervormerspartij waar ook leden van JA'21 en de SGP in zitten

8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (7)

Naast leider van Fratelli d'Italia is Giorgia Meloni ook voorzitter van de Europese Partij van Conservatieven en Hervormers (ECR). Daar maakt onder meer de Poolse partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) deel van uit. Bij de ECR zijn ook vijf Nederlandse politici aangesloten: drie van JA21, een van de SGP en een oud-FvD'er.

Meloni was altijd uitermate kritisch op de Europese Unie en de euro, maar heeft haar toon de laatste tijd gematigd. Ze zegt wel te willen gaan heronderhandelen over de voorwaarden van de subsidies en goedkope leningen die Italië van Brussel heeft gekregen, maar belooft "geen gekke dingen" te gaan doen.

Een woordvoerder van de Europese Commissie liet na haar uitverkiezing weten te hopen op een "coöperatieve" samenwerking met de nieuwe Italiaanse regering. Toch zijn veel Europese leiders en beleggers ongerust over het beleid van Meloni ten aanzien van de rechtsstaat en de torenhoge staatsschuld van Italië.

Haar vader verliet het gezin al toen ze nog heel jong was en hij werd ooit betrapt met 1.500 kilo hasj

8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (8)

Francesco Meloni verliet zijn vrouw en twee dochters toen Giorgia nog maar net twee jaar oud was. Hij vestigde zich op het Canarische eilanden La Gomera en Giorgia en ze zag hem maar twee keer per jaar. Ze woonde in haar jeugd met haar moeder en zus in een 45 vierkante meter tellend appartement in Rome en kon later niet haar gewenste studie tot tolk volgen, omdat daar geen geld voor was.

In haar vorig jaar verschenen autobiografie 'Ik ben Giorgia' schreef Meloni dat de afwezigheid van haar vader grote invloed op haar heeft gehad: "Mijn behoefte om voortdurend goed genoeg te zijn, om met name door mannen geaccepteerd te worden, en de grote angst om degenen die in mij geloven teleur te stellen, komen waarschijnlijk voort uit het gebrek aan liefde van mijn vader."

In 1995 werd Francesco Meloni op Mallorca betrapt met 1.500 kilo hasj aan boord van een zeilboot, waarmee hij op weg was vanuit Marokko naar Italië. Hij kreeg daarvoor negen jaar cel. Inmiddels is de vader van Giorgia Meloni overleden.

Ze was in het verleden positief over Poetin, maar heeft zich nu volledig achter Oekraïne geschaard

8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (9)

Giorgia Meloni liet zich in het verleden regelmatig positief uit over de Russische president Vladimir Poetin. Zo noemde ze Poetin in 2018 nog "een strijder voor de westerse waarden" en zei ze volgens Politico dat zijn overwinning bij de niet vrij verlopen verkiezingen "de duidelijke wil" was van het Russische volk.

Maar sinds de Russische inval van Oekraïne schaart ze zich ondubbelzinnig achter de NAVO en de Europese sancties tegen Rusland. Ook verzekerde ze direct na de verkiezingen dat de nieuwe regering van Italië volledige steun zal bieden aan Oekraïne.

In een tweet aan de Oekraïense president Volodimir Zelenski schreef Meloni: "Je weet dat je kan rekenen op onze loyale steun voor de vrijheid van het Oekraïense volk. Blijf sterk en blijf standvastig in je geloof!"

Ze maakte op verkiezingsdag slim, maar ook een tikkeltje ordinair, gebruik van haar achternaam

8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (10)

Op verkiezingsdag is het in Italië verboden nog campagne te voeren. Maar Meloni wist in een filmpje op sociale media verwijzend naar haar achternaam toch nog volop de aandacht te trekken.

In het filmpje draagt ze in elk van haar handen een meloen, hooggehouden voor haar borsten. "Dit is alles wat ik te zeggen heb", zo knipoogde ze. Haar achternaam betekent meloenen in het Italiaans en is ook straattaal voor borsten.

LEES OOK: Het VK heeft een nieuwe Iron Lady: 7 dingen die je moet weten over de nieuwe Britse premier Liz Truss

BEKIJK OOK: Dit is waarom chipszakken zo moeilijk te recyclen zijn

Meer

  • Giorgia Meloni
  • Italië
  • Silvio Berlusconi
  • 8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (11)

    Oekraïne dreigt Russische gaspijpleiding naar Europa af te kappen: dat kan Rusland $6,5 miljard aan inkomsten per jaar kosten

    Rusland kan miljarden aan inkomsten kwijtraken, als Oekraïne een contract voor een Russische pijp

    Lees meer

  • 8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (12)

    Caroline van der Plas dreigt met vertrek als eigen BBB-minister met gedwongen krimp veestapel komt

    Minister Femke Wiersma (BBB) van landbouw zou nu ook aansturen op krimp van de veestapel om het m

    Lees meer

  • 8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (13)

    Neobanq bunq wil internationaal fors groeien en zoekt digital nomads als nieuwe werknemers

    Neobank bunq wil internationaal fors groeien en mikt voor eind dit jaar op ruim 700 international

    Lees meer

  • 8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (14)

    Kamala Harris versus Donald Trump: zo kan presidentsrace uitpakken voor de dollar

    Valuta-expert Joost Derks legt uit hoe het economische beleid van de presidentskandidaten de doll

    Lees meer

  • 8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (15)

    ‘Je moet wat narcistisch zijn om de VS te willen leiden’, zegt Amerika-kenner Hans Klis, die in de psyche van Amerikaanse presidenten dook

    Donald Trump mag zich dan erg narcistisch gedragen, veel presidenten in de VS hadden een psycholo

    Lees meer

  • 8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (16)

    Stock market today: S&P 500 notches 5-day streak of gains ahead of next week’s Fed meeting

    US stocks surged as investors anticipate a significant Federal Reserve rate cut next week. The S&

    Lees meer

  • 8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (17)

    Nvidia stock can climb for the next 12 months, S&P Global analyst says

    Nvidia’s stock rally has another 12-18 months left to go, according to S&P Global’

    Lees meer

  • 8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (18)

    Pets, sports, and Disney might end up rescuing China’s ailing consumer economy

    The market for pets, sports, and cultural IP are poised for huge growth in Chin, BofA says. With

    Lees meer

  • 8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (19)

    How wind-tunnel testing can make or break an F1 season

    Wind-tunnel testing is crucial for Formula 1 teams to study and optimize a car’s aerodynami

    Lees meer

  • 8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (20)

    How Elon Musk fumbled his purchase of Twitter — and apparently gave Grimes’s baby name to his other child

    “Character Limit” is a new book about Elon Musk’s takeover of Twitter. Authors

    Lees meer

Partnerexperts

Een neurodivergent brein? 7 tips voor op de werkvloer
Groeien door jezelf te blijven
Dit zijn de meestvoorkomende IT-frustraties op kantoor (en hoe je ze kunt oplossen)
HP Work Happy Experience
Een huwelijk met AI: zo gaan we samenwerken in de toekomst
#techtalks

Elke week op de hoogte: Nieuwsbrief Verkiezingen VS

8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (31) Vacatures

  • Teamcoördinator / Adviseur Ruimtelijke Informatievoorziening
  • HR Adviseur
  • Strategisch Adviseur Bestuurlijke Zaken
  • Teamleider Financiën en Control


Bekijk alle vacatures →

Het Beste van Business Insider (ma-za): meld je aan!

Jacqueline van den Ende (40) haalde al €260 miljoen op voor het klimaat: ‘De mensheid sterft uit als de wereld zo doorgaat’

8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (34)

Deze 10 landen hebben de grootste goudreserves in de wereld… en dit is de Nederlandse voorraad van goud waard

China verhoogde z’n goudreserves vorig jaar met 225 ton tot een totaal van 2.265 ton, maar

Lees meer

8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (35)

Wizz Air hoopt dat passagiers geen moeite hebben met ‘afzien’ op ultragoedkope vluchten – IJslandse prijsvechter Play stunt met ‘kinderen voor €2’

Wizz Air, PLAY airlines, het zijn voorbeelden van luchtvaartmaatschappijen die spotgoedkope promo

Lees meer

8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (36)

Waarom de olieprijs is gezakt tot het laagste niveau in bijna 3 jaar

De prijsdaling van olie in de afgelopen maanden heeft te maken met zowel problemen aan de vraag-

Lees meer

8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (37)

Geboortecijfer Rusland op dieptepunt: politica bepleit ‘speciale demografische operatie’

Het Russische geboortecijfer heeft het laagste punt in 25 jaar bereikt in de eerste helft van 202

Lees meer

8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (38)

Voormalig Jumbo-topman Frits van Eerd hoeft Mercedes van €155.000 niet alsnog te betalen aan zijn medeverdachte in witwaszaak

Verkoper Theo E. had het geld binnen 2 jaar na levering moeten claimen. De zaak is saillant omdat

Lees meer

8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (39)

Duitse chipfabrikant meldt technologische doorbraak bij alternatief voor silicium

De Duitse fabrikant van computerchips Infineon zegt een technologische doorbraak te hebben bereik

Lees meer

8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië (2024)

References

Top Articles
Luigi Tomodachi Life Qr Code
Jenny Popach Shares Relationship Trauma In Deleted Wand Video
Overton Funeral Home Waterloo Iowa
Asist Liberty
Missed Connections Inland Empire
Chambersburg star athlete JJ Kelly makes his college decision, and he’s going DI
The Definitive Great Buildings Guide - Forge Of Empires Tips
COLA Takes Effect With Sept. 30 Benefit Payment
Explore Tarot: Your Ultimate Tarot Cheat Sheet for Beginners
Rainbird Wiring Diagram
How to know if a financial advisor is good?
San Diego Terminal 2 Parking Promo Code
Mustangps.instructure
Owatc Canvas
Ecers-3 Cheat Sheet Free
Bme Flowchart Psu
Degreeworks Sbu
Immediate Action Pathfinder
Https://Store-Kronos.kohls.com/Wfc
Rondom Ajax: ME grijpt in tijdens protest Ajax-fans bij hoofdbureau politie
Labby Memorial Funeral Homes Leesville Obituaries
Earl David Worden Military Service
Www.publicsurplus.com Motor Pool
Dcf Training Number
Jeffers Funeral Home Obituaries Greeneville Tennessee
Like Some Annoyed Drivers Wsj Crossword
Glover Park Community Garden
Rubber Ducks Akron Score
Coomeet Premium Mod Apk For Pc
Construction Management Jumpstart 3Rd Edition Pdf Free Download
Movies - EPIC Theatres
Xxn Abbreviation List 2023
Donald Trump Assassination Gold Coin JD Vance USA Flag President FIGHT CIA FBI • $11.73
Roto-Rooter Plumbing and Drain Service hiring General Manager in Cincinnati Metropolitan Area | LinkedIn
Magicseaweed Capitola
Wisconsin Women's Volleyball Team Leaked Pictures
Vision Source: Premier Network of Independent Optometrists
How to Get a Better Signal on Your iPhone or Android Smartphone
How to Print Tables in R with Examples Using table()
Sun Tracker Pontoon Wiring Diagram
Giovanna Ewbank Nua
8776725837
Oakley Rae (Social Media Star) – Bio, Net Worth, Career, Age, Height, And More
Aloha Kitchen Florence Menu
300+ Unique Hair Salon Names 2024
Makemkv Key April 2023
About us | DELTA Fiber
Rocket Bot Royale Unblocked Games 66
Rétrospective 2023 : une année culturelle de renaissances et de mutations
Craigslist Psl
Inloggen bij AH Sam - E-Overheid
Sunset On November 5 2023
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated:

Views: 6159

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.